Tulista tofua, riisiä ja tuorepuristettua vesimelonimehua, nam! |
Pekingin ankkaa, lammasta, kilpikonnaa, torakoita,
ankeriaita – niistä on kasvissyöjän Kiina tehty. Ennen Kiinaan tuloa
opettelemani lause ”en syö lihaa” on ollut ehdottomasti yksi ensimmäisten
viikkojen käytetyimmistä ja tärkeimmistä fraaseista. Kiinalainen ruokakulttuuri
kun on lievästi sanottuna – mielenkiintoista. Ruokalistalta löytyy kaikkea mitä
kuvitella saattaa. Kiinan kielen opettajani sanoin ”kiinalaiset syövät kaikkea
millä on neljä jalkaa paitsi pöytiä”.
Ensimmäisten Kiina-päivien pelastaja oli itselleni tuttu ja
turvallinen Subway – ruoka vain oli liian eksoottista enkä etenkään luottanut
omaan kielitaitooni voidakseni olla varma etten saisi lautaselleni etananpäitä
summuuta. Onneksi olen kuitenkin jo uskaltautunut maistelemaan paikallista
ruokaa, sillä annokset ovat paitsi edullisia myös (ainakin toisinaan)
äärimmäisen hyviä. Kiinassa olen esimerkiksi maistanut kaikkien aikojen parasta
tofu-ruokaa ja toisaalta myös mauttomia, ”mato-suikaleita” (jolloin piti vielä
erikseen ja useaan kertaan tarjoilijalta varmistaa, ettei lautasella vain ole
mitään elävää). Eihän siinä matoja ollut, mutta lievästi savun makuiset,
muutoin mauttomat tofusuikaleet jäivät lopulta suurimmalta osin syömättä.
Myös Michelin tähtiravintola on tullut testattua ja
veikkaan, etten mene vastaavaan enää uudestaan. Ruuassa ei varsinaisesti ollut
mitään vikaa, mutta lähes vastaavanlaisen annoksen voi saada melkeinpä mistä
tahansa kioskista tai lounasravintolasta noin kymmenesosan hintaan. Mutta
ainakin voin nyt sanoa, että olen käynyt Michelin tähden saaneessa
ravintolassa!
Yksi ensimmäisistä opettelemistani kiinan kielen lauseista oli: Wo bu
chi gou = en syö koiraa. Onneksi koiran lihaa ei ole vielä tullut vastaan
missään. Ei ruokalistalla eikä varsinkaan lautasella!
Ja aiheeseen millään tavoin liittymätön ihana kukkakello, josta on hyvä tarkistaa minkä verran on milloinkin myöhässä sovituista aikauluista:D |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti